Kako provesti vikend u Budimpešti?

Published by

on

Prijestolnica Mađarske, Kraljica Dunava, kako ju neki nazivaju poznata je po svojim mostovima, termama, gastronomiji te dobroj zabavi. Bogata je poviješću što se i vidi na raznim građevinama i znamenitostima, poput Parlamenta, Budimskog dvorca ili pak Trga Heroja. Tu je i, kako se Mađari vole pohvaliti, najstariji metro izgrađen na kontinentalnom dijelu Europe. Jedan proljetni vikend dovoljan je za posjetiti ono najbitnije u Budimpešti. Izdvojite petak poslijepodne, subotu i nedjelju za razgled grada.

Petak poslijepodne – centar grada

Stignete li do 18 sati, imat ćete dovoljno vremena za posjetiti uži dio centra grada. Prvo na popisu vam može biti obilazak zgrade Parlamenta. Obiđite ju i s prednje i stražnje strane jer je cijela građevina zaista impozantna, što i dokazuje činjenica da je treća najveća zgrada Parlamenta u svijetu. Prošećite se obalom Dunava do jednog od simbola grada, Lančanog mosta. Usput ćete proći i pored spomenika kojeg ne smijete propustiti, Željezne cipele na obali Dunava. Spomenik čine male i velike, muške i ženske cipele, ukupno 60 pari, a posvećene su žrtvama bačenih u rijeku Dunav tijekom Drugog svjetskog rata.

Lančani most, jedan od najučestalijih znamenitosti na razglednicama Budimpešte, a ujedno je i prvi most. S obje strane mosta nalaze se po dva kipa lava. Šetnju nastavite do Bazilike sv. Stjepana. Obavezno se popnite na kupolu. Cijena je oko 4300 forinti što je oko 10€. Pripremite gotovinu. Isplanirajte svoje vrijeme tako da gore budete tijekom zalaska sunca jer su prizori predivni.

Zatim se prošećite do Fashion Streeta, Trga Vörösmarty te najpoznatije ulice Váci. U njoj se nalaze brojni dućani, suvenirnice te restorani. Preporučujem vam talijanski restoran Il Pastaio te mađarski restoran Sörforrás. Uz dobru večeru i čašu vina možete završiti svoj prvi dan u Budimpešti.

Subota – Budim

Subotu započnite što ranije i pripremite se na puno hodanja uzbrdo. Ako nemate doručak uključen u smještaj predlažem vam da otiđete do Cafe Brunch Budapest kod Mosta Slobode. Nude jako fine bagel sendviče, jaja pripremljene na razne načine, a tu su i odlične slatke delicije poput američkih palačinki.

Nakon doručka pređite preko Mosta Slobode. Odmah kod mosta nalazi se jedno od poznatih termalnih kupališta, terme Gellért. Pored se uzdiže i istoimeno brdo na čijem vrhu se nalazi Citadella. Nažalost spomenik je trenutno pod rekonstrukcijom te je zatvoren. No to vas ne treba spriječiti da uživate u predivnom pogledu koji se pruža na Peštu, a tu je i jedan od najpoznatijih proljetnih fotospotova, drvo badema.

S druge strane brda, kod Elizabetinog mosta nalazi se kip svetog Gellérta, a podno brda je još jedno termalno kupalište, terme Rudaš. Meni su to najdraže terme jer se na vrhu nalazi bazen s toplom vodom te se pruža predivan pogled na Elizabetin most, Peštu te brdo Gellért, a u pozadini se vide i Lančani most te most Slobode. Predlažem vam da ovdje napravite pauzu, okupate se i skupite snagu za novo penjanje. Cijena je 30 €.

Obilazak nastavite šetnjom prema Budimskom dvorcu. Proći ćete pored kipa kraljice Elizabete. Nakon kojih 20 minuta lagane šetnje stići ćete do podnožja brda na kojem se smjestio Budimski dvorac. Prošećite se vrtovima te se popnite do samog dvorca. Šetajući se prema gore uživat ćete u predivnim pogledima na drugu stranu obale Dunava.

Kod samog dvorca nalazi se i fontana kralja Matijaša, kao i Mađarska nacionalna galerija te Nacionalna knjižnica Széchenyi. Inače do dvorca vozi i uspinjača koja je jedna od turističkih atrakcija. Gužve su učestale, ali ako se ne želite penjati ili radi doživljaja, svakako vam predlažem jednu vožnju. Cijena je oko 4000 forinti, što je oko 10 €.

Šetnju nastavite do Crkve sv. Matijaša te Ribarske utvrde. Posjet mnogim balkonima i 7 tornjeva je besplatan, ali se gornji tornjevi naplaćuju po cijeni od oko 3,5 €. Ovdje možete napraviti super fotke.

Spustite se stepenicama i uputite se prema Trgu Batthyány otkuda se pruža najljepši pogled na Parlament s obzirom na to da se nalazi direktno preko puta samog trga. Sjednite na metro liniju 2, onu crvenu i uputite se do stanice Blaha Lujza Tér, otkuda se na 15ak minuta pješke nalazi meni najdraži restoran s tipičnom mađarskom kuhinjom, 100Királyok Gastro Corner. Obavezno pojedite jedan gulaš. Za desert otiđite na kurtoš u Pichler slastičarnicu.

Odmah pored nalazi se i Cinema Mystica, muzej koji vas kroz razne digitalne projekcije vodi u različite univerzume. Upravo je to i jedna od tema trenutne izložbe koja nosi naziv AIVOLUTION. Cinema Mystica je dom svjetla, zvuka, umjetnosti i magije. Osjetilno putovanje koje vodi preko različitih novomedijskih instalacija. Prostorije muzeja se pretvaraju u mistične svjetove gdje se brišu granice između vizije i stvarnosti, gdje gledatelj postaje dio umjetnosti. Teme izložbi se mijenjaju svakih pola godine. Cijena ulaznica za odrasle je 15€, za studente 11€, dok je za djecu do 12 godina 9€. Karte možete kupiti online te je potrebno odabrati termin dolaska. Za posjet je dovoljno izdvojiti sat i pol vremena.

Ako nećete biti umorni od cjelodnevnog hodanja, predlažem vam da otiđete na piće u Gozsdú Udvar. Prolaz u kojem se nalazi na desetke barova. Super mjesto za casual drinking je i Szimpla Kert. Ako volite izlaske preporučujem vam Instant-Fogas ili Ötkert.

Nedjelja – Trg Heroja i Gradski park

Nedjelju započnite doručkom u jednom od najljepših kafića na svijetu u New York Caféu. Cijene jesu paprene i uvijek je red, ali je doživljaj fantastičan, pogotovo ako do sada ovdje niste bili ili ako niste bili u Budimpešti općenito. Sve košta oko 10 do 15 € pa naviše, ali ako uzmete talijanski doručak proći ćete najjeftinije, a najviše toga ćete dobiti. Cijena je 24 €, a dobit ćete: kavu, čaj ili toplu čokoladu, cijeđeni sok od naranče, izbor peciva te džemova, med i maslac te voćnu salatu. Imajte na umu da ga poslužuju od 8 do 11 sati. Također vam predlažem da dođete odmah ujutro kako biste izbjegli gužvu i dugo čekanje u redu. Kompletan jelovnik možete pronaći ovdje.

Nakon doručka otiđite do Trga Vörösmarty i sjednite na metro liniju 1, onu žutu i uputite se do Trga Heroja. Kartu za metro obavezno morate kupiti, nikako se nemojte švercati. Ova podzemna željeznica je svoja vrata otvorila 1896. godine te je primarno služila kako bi povezala centar grada s Gradskim parkom. Proteže se duž cijele Avenije Andrássy, a cijela trasa je pod zaštitom UNESCO-a. Izađite na stanici Hősök tere (Trg Heroja). Ovo je najveći i najsimboličniji trg u Budimpešti. Njime dominira Tisućljetni spomenik, stup visok 36 m na čijem je vrhu zlatni arkanđeo Gabrijel koji drži mađarsku krunu i križ. U podnožju stupa nalaze se princ Árpád i šest drugih mađarskih poglavica koji su zauzeli Karpatski bazen u kasnom 9. stoljeću. 14 kipova u kolonadama iza su vladari i državnici – od kralja Stjepana (krajnje lijevo) do Lajosa Kossutha (krajnje desno). Dizajniran je 1896. godine za obilježavanje 1000. obljetnice mađarskog osvajanja Karpatskog bazena.

Iza trga nalazi se i Gradski park unutar kojeg su se smjestili Dvorac Vajdahunyad, Terme Széchenyi te Zoološki vrt. Tu je i jezero po kojem u proljeće i ljeto možete voziti pedaline i veslati čamcem, a zimi se jezero isušuje te postaje omiljeno budimpeštansko klizalište.

Pored trga nalaze se i muzeji: Muzej likovnih umjetnosti i umjetnička galerija Műcsarnok.

Nakon razgledavanja Trga Heroja te šetnjom kroz Gradski park, uputite se nazad prema centru grada. Ovaj put nemojte ići podzemnom željeznicom već se prošećite Avenijom Andrássy duž koje se protežu predivne palače, a tu su i Kodály Körönd, Oktogon te Opera. Proći ćete i pored raznih luksuznih dućana kao što je Louis Vuitton, Michael Kors, Gucci itd. Nakon kojih sat vremena šetnje doći ćete do velikog kotača, Budapest Eye. Cijena vožnje je oko 11 €. Ručajte negdje usput, a desert pojedite u jednoj od najpoznatijih slastičarnica, kući Gerbeaud. Ili možete otići u Szamos slastičarnicu koja se nalazi svega 100 metara od Gerbeauda. Meni je Szamos draži.

Detaljnu mapu, najvažnije informacije, korisne savjete te zanimljivosti o Budimpešti možete pročitati u detaljnom vodiču.

P.S. u Budimpešti se trenutno održava izložba jednog od najboljih umjetnika, Vincenta van Gogha. Više detalja, do kada traje izložba, kako i gdje kupiti karte pročitajte u članku kojem sam pisao za Journal.hr

Sziasztok,

Nikola

Komentiraj

Blog pokreće Wordpress.com.