Proljetni Portugal – Porto

Published by

on

Vežite pojaseve, polijećemo na proljetno putovanje u državu jugozapadne Europe, smještene na Pirenejskom poluotoku, Portugal.

Najljepši željeznički kolodvor, šarene i živopisne ulice, Fado, azulejo i još mnogo toga čine Porto, grad koji smo prvi posjetili. Ovdje smo proveli tri noći. Spavali smo u Casa Rosa te smo smještaj za troje preko bookinga platili 195 €, dakle 65 € po osobi s uključenim doručkom. Jedino smo dodatno platiti boravišnu pristojbu koja je iznosila 2 € po osobi po noćenju, ukupno 6 € za 3 noći.

Prvi dan – let, učenje portugalskog i Pastéis de Nata.

Letjeli smo iz Milana, točnije Bergama, gdje se nalazi aerodrom otkud leti Ryanair. Imali smo let u 10 sati, a u Porto sletjeli u podne. Do Milana smo iz Zagreba putovali FlixBusom, cijelu noć. Više informacija o cijenama karata za avion i autobus ću napisati u detaljnom planu putovanja koji će biti objavljen uskoro. Do smještaja smo od aerodroma došli taxijem za 20 €, što ako se podijeli na 3 osobe, nije skupo. U taxiju smo već naučili i nešto portugalskog:

– hvala = obrigado (muški rod), obrigada (ženski rod)

– da = sim

– Dobar dan! = Boa tarde!

– Kako si? = Como vai?

Kada smo stigli u Porto nismo se odmah mogli prijaviti u sobu, ali dobra stvar je što imaju osiguran luggage room, tako da smo svoje kofere mogli ostaviti na sigurnom i odmah krenuti u istraživanje.

Grad nas je na prvu oduševio. Obilazak grada započeli smo od Gradske vijećnice. Odmah smo odjurili i pojesti portugalsku deliciju, Pastéis de Nata. U Portu je najbolja ona u Manteigaria. Cijena je 1,30 € i preukusne su. Hrskavo tijesto punjeno nadjevom za kremšnite te cimetom. Svaka regija i svaki slastičar imat će nešto drugačiji zaokret u receptu, ali u većini slučajeva možete očekivati puna usta lisnatog tijesta, popraćena daškom slatke slastice. Kad smo već kod hrane, probali smo i tipične sendviče koji su ogromni, a zaista jeftini. Preporučujem vam da probate Bôlà a moda antiga, sendvič s piletinom, sirom, maslinama te 3 ili čak 4 različitih vrsta salame, u Sabores da Invicta. Cijena im je 5 €.

Tijekom obilaska primijetili smo da u gradu ima puno crkava. Crkva i toranj Clérigos, Crkva sv. Lovre, Crkva sv. Klare, Katedrala Porto. U oko su nam upale plave pločice, azulejo, koje su i karakteristične za Porto i Portugal. Azulejo je oblik portugalskih i španjolskih keramičkih pločica, a nalaze se na interijeru i eksterijeru crkava, palača, običnih kuća, škola, a danas i restorana, barova pa čak i željezničkih ili podzemnih stanica. Takvim pločicama obložene su znamenitosti koje smo posjetili drugi dan.

Drugi dan – crkve, palače i Ribeira

Dan smo započeli rano te smo prvo posjetili crkvu koja je poznata po svojim plavim pločicama, Capela das Almas (Kapela Duša). Nedaleko nje nalazi se još jedna crkva obložena azulejom: Crkva sv. Ildefonsa iz 18. stoljeća, izgrađena u proto baroknom stilu.

Šetnju smo nastavili prema Katedrali Porto. Obavezno ju morate posjetiti zbog predivne unutrašnjosti, hodnika te pogleda koji se pruža s tornjeva te s trga koji se nalazi ispred same katedrale. Ovo je jedan od najstarijih gradskih spomenika te jedan od najvažnijih lokalnih romaničkih spomenika. Ako želite ući u katedralu te popeti se na tornjeve, morat ćete izdvojiti 3 €.

Nakon obilaska katedrale, krenite se spuštati prema obali rijeke Douro. Zaustavite se na Largo da Pena Ventosa, pored šarenih fasada kuća i zgrada. Jedno je od popularnijih Instagram foto spotova u gradu. Odmah pored je i Rua de Sant’ Ana koju također krase šarene kuće.

Nastavite hodati duž ulice Mercadores prema obali rijeke Douro. Dolaskom do kraja ulice, stići ćete do predivnog dijela grada poznatog kao Ribeira. Ova četvrt, smještena uz obalu rijeke Douro, predstavlja jedno od nezaobilaznih područja za istraživanje Porta. Fasadne boje i ukrasi oduševit će vas dok prolazite ulicama. Posebno su impresivne terasaste kuće okrenute prema samoj rijeci. Šetajući obalom Ribeire, bit ćete okruženi uličnim sviračima i pjevačima koji daju posebnu energiju ovom dijelu grada. Brojni kafići i restorani nude priliku da uživate u prekrasnim melodijama uz Aperol tijekom zalaska sunca, što je sjajan način da završite drugi dan u Portu.

Treći dan – žičara, Gaia i Fado

Treći dan većinom smo proveli s druge strane rijeke, ali prije toga posjetili smo jedan od najljepših kolodvora. Željeznički kolodvor São Bento je željeznički terminal iz 20. stoljeća. Stanica se nalazi u povijesnom središtu Porta, koje je UNESCO-vo mjesto svjetske baštine i nacionalni spomenik Portugala. Posebnim ga čine zidovi koji ukrašeni azulejom.

Mostom Dom Luís I prešli smo preko rijeke Douro u mjesto Vila Nova de Gaia. Most koji povezuje Porto i Gaiu je dvokatni metalni lučni most te u trenutku izgradnje, njegov raspon od 172 metara bio je najduži u svom tipu na svijetu. Preko prvog kata prometuju pješaci i automobili, dok preko drugog metro i pješaci. Da, dobro ste pročitali metro. Pitate se kako preko mosta, zar ne ide metro ispod? Porto je brdovit grad te zapravo točno kod mosta izlazi iz brda i svoju trasu nastavlja iznad površine. Preporučujem vam da most pređete preko gornjeg kata jer pogled koji se pruža na Ribeiru i sam grad će vam oduzeti dah.

Na suprotnoj strani mosta nalazi se početna stanica žičare, park Jardim do Morro. Jednosmjerna karta košta 7 €, dok je povratna 10 €. Vožnja traje oko 5 minuta i pruža prekrasan pogled na šarene kuće Ribeire. Za ljubitelje vožnje brodom, postoji opcija ture “6 mostova” po cijeni od 15 €, ali nije posebno impresivna. Preporučujem da umjesto toga potrošite novac na nešto ukusno jer fotografije s broda možete napraviti i s obale Gaie.

Nedaleko od obale nalazi se poznata ulična umjetnost “Half Rabbit” Bordala II, portugalskog street art umjetnika. Ručali smo pizzu na šetnici uz obalu rijeke u restoranu San Martino. Cijena Capricciose je 11 €, a ocjena 8/10. Nedaleko restorana nalazi se i tržnica gdje se nalaze open space restorani te štandovi sa svježim voćem i voćnim salatama. Cijena im je od 2 €. Kad smo već kod tržnice u Portu se također super tržnica, Mercado do Bolhão, gdje smo i svaki dan kupovali svježe voće i salate.

Večer smo dočekali na jednom od najljepših mjesta za gledanje zalaska sunca, na vidikovcu Serra do Pilar, odmah preko puta već spomenute početne stanice žičare.

Posjet Portu završili smo fadom. Fado, u prijevodu sudbina, je tradicionalna portugalska muzika koja budi osjećaje. Melankolična muzika koja se ne propušta ako boravite u Portugalu. Mi smo se odlučili za Casa de Guitarra, a cijena je 18 €. Ulaznice smo kupili u tourist info centru nedaleko željezničkog kolodvora. Lokacija je označena na mapi.

Iduća destinacija?

Četvrti dan portugalske avanture krenuli smo južnije, do Aveira, grada kojeg nazivaju Malom Venecijom. Zašto? Uskoro više…

Pretplatite se na newsletter, koji si se nalazi ispod objave te će vam na mail stići obavijest kada će putopis iz Aveira biti objavljen.

Nikola

4 komentara na “Proljetni Portugal – Porto”

  1. Proljetni Portugal – „Mala Venecija” – Brzi putopis avatar

    […] što sam najavio u prošloj objavi iz Portugala u kojoj sam pisao o Portu, našem prvog gradu kojeg smo posjetili, putovanje […]

    Sviđa mi se

  2. Proljetni Portugal – Lisabon – Brzi putopis avatar

    […] došli nazad u osmodnevno putovanje po Portugalu. Nakon Porta i Aveira, put nastavljamo južnije, do portugalske prijestolnice. U Lisabonu provodimo 3 […]

    Sviđa mi se

  3. Proljetni Portugal – prirodna oaza nedaleko Lisabona – Brzi putopis avatar

    […] došli nazad u osmodnevno putovanje po Portugalu. Nakon Porta i Aveira, stigli smo u Lisabon te treći dan boravka u portugalskoj prijestolnici otišli smo do […]

    Sviđa mi se

  4. Detaljan vodič za Portugal – Brzi putopis avatar

    […] 1. Porto […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Blog pokreće Wordpress.com.