Proljetni Portugal – „Mala Venecija”

Published by

on

Jeste li znali da Portugal ima svoju Veneciju?

Kao što sam najavio u prošloj objavi iz Portugala u kojoj sam pisao o Portu, našem prvog gradu kojeg smo posjetili, putovanje nastavljamo nešto južnije. Oko 6 sati ujutro na jednom od najljepših kolodvora na svijetu, onaj u Portu, ukrcali smo se na vlak prema Aveiru. Kartu smo platili svega 3 €, a vožnja je trajala sat i deset minuta. Kada smo stigli u Aveiro, imali smo sreće jer smo kofere i ovaj put mogli ostaviti u luggage roomu jer je check in tek bio od 16 sati.

Grad koji se ne budi prije 10 sati

Odmah smo se uputili do centra grada i pomalo ostali iznenađeni. Bilo je oko 8 sati ujutro i apsolutno ništa nije radilo, osim jednog kafića, a na ulicama nigdje nikog. Kao da smo bili u gradu duhova. Tek oko 10 sati se sve počelo lagano otvarati, stoga je moj savjet da se ne morate rano buditi kako biste stigli rano, jer vam je dovoljno da stignete oko 10.

Costa Nova

Kako ništa nije baš radilo, a nama se nije dalo čekati, odlučili smo odmah otići do Costa Nove. Gradića koji se nalazi kojih 11 km od Aveira. Išli smo Uberom jer nas je koštao 8 € po smjeru, a kada se podijeli na tri osobe, cijena ispadne ista kao jednosmjerne autobusne karte, a putovanje traje 3 puta kraće. Čim smo ušli u Costa Novu, odmah smo se počeli diviti. Toliko smo bili oduševljeni da se taxist počeo smijati. Pitate se zašto toliko oduševljenje? Ovaj gradić poznat je po predivnim prugastim kućicama. Ima raznih boja, crvenih, žutih, zelenih, plavih itd. S vodoravnim i okomitim prugicama. Baš kao da ste u nekom crtiću.

Prošetali smo se glavnom šetnicom na kojoj se nalaze te kućice i naravno ispred svake jedno tristo puta se poslikali.

Atlantik

Iza glavne šetnice i prugastih kuća nalazi se i predivna pješčana plaža Atlantika. Ako ste dovoljno hrabri možete se i okupati, ako vam naravno vrijeme dozvoljava jer oceanski valovi i struje mogu biti opasne. Nama je bilo vjetrovito i valovi su bili dosta veliki, ali mene to nije spriječilo da malo trčim po obali i malo se okupam. Za one koji žele ostati na sigurnome, na obali ima školjki pa si ponesite koju doma za uspomenu, pogotovo ako nikada niste bili na obali oceana. Meni se taj dan ispunila jedna velika želja, a to je da sam se bar malo okupao u oceanu i uopće ga vidio. Da je bilo sunčanije i manje vjetrovito, sigurno bi doživljaj bio još i veći.

Aveiro

Oko 14 sati vratili smo se u Aveiro. Gradić je najpoznatiji po gondolama, kanalima i šarolikim zgradicama, a sve to podsjeća na Veneciju. Prvo smo se gondolama provozali po kanalima. Cijena jedne vožnje gondolom je 13 € te traje 45 minuta. Tijekom vožnje prolazit ćete ispod mnogobrojnih mostova te uživati u pogledu na šarene zgrade uz kanale koji pomalo podsjećaju na Burano.

Nakon vožnje malo smo se prošetali gradom i ulicama. Dojmile su nas kuće i zgradice obložene pločicama raznih boja i motiva.

Gdje smo jeli?

U food courtu trgovačkog centra jer većinom svi restorani otvaraju tek kasnije popodne oko 18 sati.

Gdje smo noćili?

Najbolji smještaj od svih u kojima smo bili tijekom putovanja, Ria Palace Apartment. Rezervirali smo ga preko bookinga. Jedno noćenje je koštalo 65 €, što kada se podijeli na 3 osobe ispadne oko 21 €. Apartman je bio dovoljno velik za nas 3, jedan bračni krevet i jedan kauč na razvlačenje. Najslađi dio je bio kako su od ručnika, toalet papira, ubrusa, napravili ruže i labudove.

Iduća destinacija?

U Aveiru smo proveli jedan dan, prenoćili i idući dan se uputili prema portugalskoj prijestolnici. Uskoro više…

Pretplatite se na newsletter, koji si se nalazi ispod na kraju stranice te će vam na mail stići obavijest kada će putopis iz Lisabona biti objavljen.

Nikola

3 komentara na “Proljetni Portugal – „Mala Venecija””

  1. Proljetni Portugal – Lisabon – Brzi putopis avatar

    […] došli nazad u osmodnevno putovanje po Portugalu. Nakon Porta i Aveira, put nastavljamo južnije, do portugalske prijestolnice. U Lisabonu provodimo 3 […]

    Sviđa mi se

  2. Proljetni Portugal – prirodna oaza nedaleko Lisabona – Brzi putopis avatar

    […] došli nazad u osmodnevno putovanje po Portugalu. Nakon Porta i Aveira, stigli smo u Lisabon te treći dan boravka u portugalskoj prijestolnici otišli smo do […]

    Sviđa mi se

  3. Detaljan vodič za Portugal – Brzi putopis avatar

    […] 2. Aveiro i Costa Nova […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Blog pokreće Wordpress.com.